Για εθισμένους στο CLI, μια GTD todo λίστα…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Καιρό τώρα έχω προσπαθήσει  να ξεκινήσω να κρατάω μία λίστα σε μια προσπάθεια να ολοκληρώνω κάποιες δουλειές με ποιό αποτελεσματικό και βέλτιστο τρόπο. Με μια απλή διαδικασία Getting Things Done (GTD) μπορώ να επικεντρώνω με περισσότερη ευκολία στα θέματα με αυξημένη προτεραιότητα και να “κλείνω” θέματα πιό συχνά. Τα προβλήματα εύκολης απώλειας προσοχής που έχω ορισμένες φορές θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν μόνο με μια υπέρταση εκδήλωση geekiness κατα την διατήρηση μιας todo λίστας.

Πώς μπορείς όμως να εκδηλώσεις geekiness όταν τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν δεν φτάνουν για να κερδίσουν τον προηγούμενο τίτλο; Εύκολα!!!

Έτυχε να βρεθώ μπροστά στο Todo.txt Command Line Interface (CLI) της γνωστής από το LifeHacker.com, Gina Trappani.

Το εν λόγω εργαλείο συνδυάζει αρκετά πράγματα που με ικανοποιούν αλλά και βοηθούν στο να το χρησιμοποιώ ποιό αποδοτικά. Αρχικά το γεγονός ότι όλη η λίστα κρατείτε σε ένα απλό αρχείο ASCII κειμένου, είναι ιδανικό από την άποψη της φορητότητας αλλά και και της διαλειτουργικότητας. Σε μια πιστή εφαρμογή του ήθους του Unix – όλα τα αρχεία είναι απλό κείμενο – τα δεδομένα κρατούντε σε αυτή τη μορφή εφενός  γιατί είναι τελείως απλό, είναι φορητό και είναι ανοιχτό. Απλότητα σημαίνει ότι είναι δυνατό να ανοίξω τα δεδομένα με ένα απλό διαχειριστή κειμένου όπως το vim. Φορητότητα σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι εύκολα μεταβιβάσιμα από υπολογιστή σε υπολογιστή, αλλά και από ένα λειτουργικό σύστημα σε άλλο. Τέλος το ότι είναι ανοιχτό σημαίνει ότι δεν βασίζομαι σε κάποιο/ον/α να συντηρεί το πρόγραμμα μελλοντικά. Για το λόγο αυτό είναι μια επιλογή που μπορώ να κρατήσω για καιρό.

Περι geekines τώρα!

Το εν λόγω script είναι στην ουσία ένα bash script! Βάζοντας πολύ εύκολα ένα καινούργιο task,

todo add "Θυμήσου το γάλα"

Για να δείτε το νέο task αρκεί:

todo ls 

Κάθε task έχει ένα μοναδικό αριθμό στην αρχή της σειράς και ενδεχόμενα μια προτεραιότητα από το Α έως το Ζ. Η προτεραιότητα ενός task μπορεί να αλλάξει, έτσι ώστε να να είναι πιό ορατό:

todo pri 6 Α

# Όπου το 6 στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αριθμός του συγκεκριμένου task.

Και φυσικά η μεγάλη επιτυχία αυτού του script ώς το καλύτερο GTD εργαλείο για εμένα, είναι ότι δεν μπορώ να περιμένω την στιγμή που θα γράψω την συγκεκριμένη εντολή στο CLI:

todo do 6

# Όπου το 6 στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αριθμός του συγκεκριμένου task.

To task αφαιρείτε από την λίστα αλλά μεταφέρεται σε ένα αρχείο όλων των εκτελεσμένων task.

Το εργαλείο αυτό λάμπει πραγματικά όταν χρησιμοποιείτε σε συνεργασία με το Dropbox. Ο λόγος που κάνω αυτό το συνδιασμό είναι ότι έψαχνα ένα τρόπο να διαμοιράσω την λίστα αυτή μεταξύ του υπολογιστή του γραφείου και του σπιτιού. Το πρόβλημά μου ήταν ότι ήθελα να είναι απλό, εύκολο, ασφαλές και να εξυπηρετεί και Windows και Linux.

Κάνοντας ένα λογαριασμό στο Dropbox, θα μπορέσετε να διαμοιράσετε εύκολα και στιγμιαία αρχεία μεταξύ Windows, Linux & Mac. [Disclaimer: Αν κάνετε λογαριασμό στο Dropbox με την πρηγούμενη σύνδεση, και εσείς και εγώ θα λάβουμε 250ΜΒ επιπλέον των 2GB που παρέχονται δωρεάν. Είναι ένας τρόπος να αυξήσετε τον διαθέσιμο χώρο]

Το σενάριο που χρησιμοποιώ είναι:

Cygwin, Dropbox & todo.txt στον υπολογιστή της δουλειάς που είναι σε Windows
και Zsh, Dropbox & todo.txt στον υπολογιστή του σπιτιού που είναι σε GNU/Linux.

Με αυτό τον τρόπο μπορώ να έχω μόνιμα συγχρονισμένα, προσωπικά δεδομενα με την geekiness του CLI.

Παραπομπές
============

http://github.com/ginatrapani/todo.txt-cli/downloads # Μπορείτε να βρείτε το script εδώ.

http://wiki.github.com/ginatrapani/todo.txt-cli/quick-start-guide # Οδηγός εγκατάστασης και χρήσης

http://smarterware.org/4271/projectview-lists-your-todo-txt-by-project # Περισσότερες επιλογές με διαχωρισμό ανά project

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×