Εισαγωγή στο GNU/Screen

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Όταν πρωτοείδα το GNU/Screen ομολογώ πως δεν αντιλήφθηκα πλήρως το πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να μου είναι. Μετά από λίγη μόνο χρήση εκτίμησα το πόσα περισσότερα μου επέτρεπε να κάνω.

Αυτό που είναι το Screen είναι ένα εικονικός διακομιστής τερματικών κέλυφων. Τί είναι πιό απλά; Έιναι μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να εκτελείτε πολλαπλά κέλυφη, είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα. Το δεύτερο είναι που μου τράβηξε αρχικά την προσοχή. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη εργασία σε ένα διακομιστή. Στην περίπτωση δηλαδή που θέλετε να δουλέψετε στην διαχείρηση του προσωπικού σας διακομιστή ή/και στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας, αυτό που μπορεί να κάνει το Screen είναι να δημιουργήσει για εσάς κάποια σταθερά κέλυφη εργασίας και να τα συντηρήσει ακόμα και αν η σύνδεσή σας διακοπεί.

Να το ξαναπώ αυτό! Ακόμα και αν διακοπεί η σύνδεσή σας με τον διακομιστή, όλες οι εργασίες που εκτελείτε στο Screen παραμένουν άθικτες. Εάν συνεπώς κάνατε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων ενώ είχατε ανοιχτό τον Emacs σε κάποιο άλλο κέλυφος, όλα αυτά θα σας περιμένουν όπως τα αφήσατε, μόλις ξανασυνδεθείτε.

Και επειδή όλα εξηγούνται καλύτερα με μία εικόνα, δείτε ένα παράδειγμα του πώς το χρησιμοποιώ τοπικά:

Τυπική χρήση του Screen

Τυπική χρήση του Screen

Η μορφή του Screen είναι σχεδόν ίδια με ενός απλού κέλυφους αν δεν χρησιμοποιήσετε κάποιο προφιλ που να δείχνει κάποιες παραπάνω πληροφορίες.

Για να εγκαταστήσετε το Screen στο Ubuntu μπορείτε να χρησιμοποίησετε την συγκεκριμένη εντολή:

sudo apt-get install screen

Μετά από αυτό μπορείτε να το εκκινήσετε με την εντολή screen, είτε με την byobu. Η τελευταια θα σας δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμα προφίλ πατώντας το F9. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω μπορείτε να το πάρετε με αυτό τον τρόπο:

mv ~/.screenrc ~/.screenrc.old; cd; wget http://github.com/cmdel/rc-configs/raw/master/.screenrc

Αν το χρησιμοποιήτε ήδη, τί είδους προφίλ έχετε και τί εφαρμογές προτιμάτε;

Παραπομπές
——————–
http://delicious.com/cmdel/screen

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×