Περι της υλοποίησης μιας ανοιχτής, ηλεκτρονικής συγκυβέρνησης

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Screenshot-3

Το συγκεκριμένο κείμενο αντιπροσωπεύει κάποιες σκέψεις που προσπάθησα να τοποθετήσω σε ένα πλαίσιο εφαρμογής σχετικά με μια υλοποιήσιμη μορφή συγκυβέρνησης. Πιστεύω πραγματικά ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και στην αντίληψη των πολιτών της Ελλάδας. Μια αλλαγή που θα πρέπει να βοηθηθεί και από τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές. Η παρακάτω πρόταση είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης ενός γενικού σχεδιαγράμματος σχεδιασμού και εφαρμογής μιας τέτοιας υποδομής.

Η πρόταση σε πιο αναλυτικη μορφήpdf_icon_lg
Εναλλακτική μορφή (Google Docs)

———————————————–

Χαλκίδα, Αύγουστος 2009

Το βασικό πρόβλημα της διαφθοράς στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα της Ελλάδας είναι η μη ύπαρξη απολογισμού της ροής του χρήματος προς τα άτομα εξουσίας και η τελική επιρροή του στις αποφάσεις και τη νομοθεσία. Εφόσον δεν υπάρχει καταλογισμός της επιρροής των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω νομίμων και μη συνεισφορών, πώς είναι δυνατό να αναγνωρίσουμε την αρνητική επιρροή του χρήματος στην κοινωνική ανάπτυξη;

Η μοναδική αντιμετώπιση της γάγγραινας που ονομάζεται διαφθορά είναι η πραγματική και ανοιχτή διαφάνεια. Το βασικό πρόβλημα του πόθεν έσχες, είναι η κλειστή φύση του. Ελέγχεται μέσα στην βουλή από τους ίδιους του βουλευτές με την επιστασία των δημοσιογράφων, η οποία μπορεί να είναι εξίσου εύκολα ελεγχόμενη. Ο μοναδικός τρόπος κατάργησης αυτών των στεγανών της πληροφόρησης είναι η απελευθέρωση της πληροφορίας σε ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη μορφή. Ο/η κάθε πολίτης να είναι δυνάμενος/η να έρθει σε επαφή με κάθε πληροφορία που αφορά τον ίδιο, τον τόπο του/ης και τον βουλευτικό εκπρόσωπό του/ης.

Μέσα από ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών, ανάμειξης των και επαναδιάθεσής των προς κάθε ενδιαφερόμενο, οποιοσδήποτε ενεργός πολίτης δύναται να συλλέξει όλες τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. Παρακάμπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε στρόφιγγα σύσφιξης της πληροφορίας και διανέμοντας όλο το υλικό ανά πάσα στιγμή και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καταστούμε εξαιρετικά δυσχερή την απόκρυψη και την συνενοχή σε πράξεις διαφθοράς.

Ανοιχτή διακίνηση πληροφοριών και στοιχείων αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης συνενόχων και εκβιαστών. Αν κανείς δεν ελέγχει αυτή την πληροφορία εξαλείφονται οι δέσμιοι της ενημέρωσης και όλοι γίνονται συνυπεύθυνοι για τον έλεγχο των ατόμων στην εξουσία. Καθένας αποκτά την δύναμη του ελέγχου. Καθένας αποκτά την ευθύνη της ενεργής προστασίας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Κανένας δεν θα διαθέτει πλέον την δικαιολογία τής άγνοιας και της αποκοπής από την ελεύθερη ενημέρωση.

Πιστεύω ότι έχει φτάσει ο χρόνος και πιθανά όπως διαφαίνεται και το πλήρωμα που θα επιχειρήσει να φέρει την ελληνική πραγματικότητα στην τεχνολογική πραγματικότητα των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών. Εκτός από την θέληση χρειάζεται και όραμα. Το πρόβλημα με την τεχνολογία είναι ότι δεν έχει μακέτες, δεν έχει – απαραίτητα – μοντέλα τελικής λειτουργίας. Πολλές από τις ιδέες και αρχές της τεχνολογίας συντάσσονται και αναπτύσσονται εν αρχή αφαιρετικά. Είναι το τελικό όραμα των συντελεστών ανάπτυξης που οδηγούν ένα έργο στον τελικό του προορισμό. Αυτός ο προορισμός πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, αξιοκρατικό και φερέγγυο σύστημα πληροφόρησης. Χρησιμοποιώ την ευρύτερη πιθανή έννοια της λέξης πληροφόρησης. Όπως αναφέρω και στον πιο λεπτομερή σχεδιασμό που παρατίθεται παρακάτω, το συνολικό υπόβαθρο είναι μια πλατφόρμα υποδομής και όχι απλά μια ιστοσελίδα. Έχει να κάνει με την ελευθέρωση της πληροφορίας προς χρήση του/της κάθε πολίτη.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να αναπτύσσει τα δικά του/ης εργαλεία διαχείρισης και επανασύμπτηξης πληροφοριών για την εξαγωγή σχετικών στοιχείων. Ο ρόλος του κράτους σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η εύρωστη συλλογή και αναδιανομή όλων αυτών των πληροφοριών και όχι το πώς χρησιμοποιούνται. Δεν θα μπορεί να απαγορεύει την χρήση αυτών των δεδομένων από κανένα. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί η περίπτωση παραβίασης του ηθικού κανόνα περί ελεύθερης διακυκλοφορίας [sic] της πληροφορίας.

Οι βουλευτές είναι η ηθική πυξίδα ενός λαού και πραγματικά έχεις την διακυβέρνηση που σου αξίζει, διότι την ανέχεσαι να υπάρχει. Αν εξωθήσουμε τους βουλευτικούς αντιπροσώπους προς την ηθική και την διαφάνεια που εκφράζει τις ελπίδες και τα όνειρα των περισσότερων από εμάς, τότε αυτό το ρεύμα τροποποίησης του ηθικού επιπέδου των αντιπροσώπων θα απαιτήσει άλλα επίπεδα αρετής και ηθικής από όλους μας. Και τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, καμιά κρυφή συνωμοσία μας απέναντι σε όλους του υπόλοιπους στην εξουσία που εγκληματούν. Καθένας/μια θα είναι προσωπικά υπεύθυνος/η για τις πράξεις του/ης και υπόλογος/η προς κάθε ένα και μία πολίτη που ακολουθεί το ρεύμα αυτό της αλλαγής, με την ελπίδα και την πίστη ότι αλλάζοντας ένα ένα άτομο – αρχίζοντας από ανθρώπους κλειδιά στην εξουσία-, θα έχει την δυναμική να μας αλλάξει όλους προς ο καλύτερο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα φωτεινό παράδειγμα διαφάνειας και αρετής για να μας εμπνεύσει να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο.

Να γίνουμε σήμερα λίγο καλύτεροι/ες από εχθές.


Περαιτέρω τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου στο θέμα της ηλεκτρονικής κυβέρνησης

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×
 • http://vrypan.net/ vrypan

  Ενδιαφέρον. Το pdf δεν μπορώ να το κατεβάσω για κάποιο λόγο…

  • http://delivorias.wordpress.com/ delivorias

   Είναι λίγο περίεργο Παναγιώτη μια και δεν είχα πρόβλημα μέχρι τώρα. Έκανα μια αλλαγή στο άρθρο και έβαλα ξανά την σύνδεση και έναν εναλλακτικό σύνδεσμο σε περίπτωση μελλοντικών προβλημάτων. Ελπίζω να μην υπάρξουν δηλαδή!
   Ευχαριστώ για το heads-up.

 • Konstantinos Papastergiou

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Χρήστο. Νομίζω πως τις περισσότερες φορές αυτό που λείπει δεν είναι η θέληση (τουλάχιστον όχι πάντα) αλλά η γνώση και η πείρα. Και είναι πολύ σημαντικά τα θέματα οργάνωσης της διαδικασίας που θέτεις. θα ήθελα να προσθέσω, πως έχω την εντύπωση πως δεν είναι αρκετή η δημοσίευση της πληροφορίας για τη διαφάνεια. Θα ήθελα να δω την πολιτεία να διαθέτει επίσης κατάλληλα εργαλεία (πχ ιστοσελίδες) που θα επιτρέπουν και στον τεχνολογικά μη καταρτισμένο πολίτη να αποκωδικοποιεί και να αναλύει την πληροφορία.

  Θα έλεγα λοιπόν ότι ένα μεγάλο έργο πληροφορικής όπως αυτό που αναφέρεις έχει δύο διαστάσεις:
  - Τη διάθεση της πρωτογενούς πληροφορίας – δημόσια δεδομένα (για παράδειγμα τα έξοδα κίνησης ενός εθνικού αντιπροσώπου σε ένα xml αρχείο).
  - Τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση και συσχέτιση της πληροφορίας (για παράδειγμα ένα website που κάνει απεικόνιση στατιστικών στοιχείων και σύγκριση των δαπανών του παραπάνω βουλευτή με το μέσο όρο των δαπανών όλων των βουλευτών).

  Πώς το βλέπεις;

  • http://delivorias.wordpress.com/ delivorias

   Συμφωνώ σε αυτά που λές Κωνσταντίνε. Κατα την γνώμη μου όμως ο βασικός άξονας κίνησης της πολιτείας πρέπει να είναι τα πρωτογενή και δευτερογενή δημόσια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να διατίθεντε σε ανοιχτή και φιλική μορφή ώστε να καθίστατε εύκολη η περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους. Έχοντας αυτά τα δεδομένα, δεν ελέγχει το κράτος τί θα δείς. Ο καθένας με κάποιες – όχι απαραίτητα πολλές – γνώσεις θα μπορεί να κατασκευάσει μόνος/η του/ης τα εργαλεία που θα προβάλουν αυτά τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Αναφέρω κάπου μέσα στην παραπάνω μελέτη – το ξέρω ότι είναι λίγο μακροσκελής, οπότε θα το καταλάβω αν δεν την έχεις διαβάσει – ότι τα εργαλεία περιορίζονται μόνο από την φαντασία του καθενός/μιάς. Φαντάζομαι μαθήματα Πληροφορικής στο Λύκειο όπου οι δάσκαλοι λειτουργούν εργαστήρια σκέψης και συζήτησης πρός την ανάπτυξη νέων εργαλείων. Το πολίτευμα της Δημοκρατίας και εφαρμογές προγραμματισμού σε ένα μάθημα! Πολύ θα ήθελα να είχα τέτοια μαθήματα όταν ήμουν στο Λύκειο.
   Ρίξε μια ματιά και εδώ. Γίνεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως και στο wiki.

 • Konstantinos Papastergiou

  Σύμφωνοι! Τα πρωτογενή δεδομένα είναι το βασικό! Το κράτος ωστόσο θα αναπτύξει δικά του εργαλεία για την διασταύρωση στοιχείων, για αρχειακούς και για στατιστικούς λόγους (πχ. στατιστική υπηρεσία). Εννοώ πως και αυτά πρέπει να διανέμονται ελεύθερα ώστε να έχει ο πολίτης ελεύθερη στην ίδια πληροφορία που έχει ο δημόσιος λειτουργός (δευτερογενή πληροφορία).

  Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ελπίζω να μας διαβάζουν αυτοί που πρέπει :) Παρεμπιπτόντως, Εδινβούργο ε; πολλά χρόνια εκεί.Πιες έναν καφέ Bean scene για μένα. καληνύχτα…

 • Konstantinos Papastergiou

  Καλά αυτή η ιδέα για τα μαθήματα στο Λύκειο, απλά καταπληκτική. sorry για το multi+post

  • http://delivorias.wordpress.com/ delivorias

   Nae worries mate ;)
   Κοίτα πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συλλογής ιδεών σε αυτή τη φάση. Έχω κάτι στο μυαλό μου, αλλά θέλει λίγο οργάνωση ακόμα μέχρι να το συγκεντρώσω. Θα προσπαθήσω να το τρέξω λίγο!